sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kolmen ruokalajin illallinen vanhemmille

Moiks! Niinkun viimeksi kirjoittelin, teimme eilen  siskoni kanssa vanhemmilleni lupaamamme illallisen. Mukana oli myös rakas avomieheni. Suunnittelimme siskoni kanssa menyyn ja toteutimme sen seuraavanlaisesti.




Alkuruokana parmankinkkusalaatti ricottajuustolla:
puntti jäävuorisalaattia
puntti pehtoorinsalaattia
puntti villirucolaa
1rs luumutomaatteja
1 keskikokoinen hunajameloni
300g ilmakuivattua kinkkua
1rs ricottajuustoa
1plo tummaa balsamicoa
nippu basilikaa

Revi salaatit ja huuhtele ne kylmässä vedessä. Asettele lautaselle mielesi mukaan. Huuhtele tomaatit ja kuori hunajamelooni, poista siemenet. Leikkaa keskikokoisiksi paloiksi, tomaatit voit puolittaa vain kahtia, asettele lautaselle. Avaa kinkkupaketti ja erottele ne toisistaan, tee niistä lautaselle "ruusuja" (Tein annokset viidelle, paketista riittää 3 kinkkuruusua/per lautanen) Tee lusikalla ricottajuustosta pieniä palloja ja laita niitä salaatin päälle n. 6 kohtaan. Kaada kaunista balsamicokastiketta salaatin päälle, lisää koristeeksi päälle muutama rucolanlehti sekä basilikalehti sitten ei muuta kuin nauti. 



Pääruoka
Lihana oli naudan sisäfileetä 150g/per lautanen
Ota lihat ainankin tunti ennen paistamista huoneen lämpöön. Kuumenna pannu kuumaksi ja tee pannulle voi-öljyseos. Paista pihvit 3min/per puoli. Anna vetäytyä folion alla 10min ennen tarjoilua. (Tee viimeiseksi!

Punaviinikastike
8dl vettä
1 porkkana
2 kynttä valkosipulia
2 pientä salottisipulia
2kpl lihalientä
5kpl kokonaisia mustapippureita
1-2tl kuivattua rosmariinia

Anna yllämainittujen ainesten porista kattilassa 30-60min. Kaada neste siivilään tämän jälkeen ja jatka kastikkeen tekoa ilman kokonaisia kasviksia. 

8dl punaviiniä
3rkl balsamicoa
3rkl sokeria
1tl suolaa
suurusta maizenalla, jos sinulla ei ole aikaa keittää kastiketta kasaan

Lisää punaviini, balsamico ja sokeri. Sokeria voit lisätä makusi mukaan, riippuu tietysti minkälaisesta kastikkeesta pidät. Hyvän sokerin ja suolan tasapaino tuo ihanan aromikkaan kastikkeen jossa maistuu punaviini, rosmariini ja ennenkaikkea aikaisemmin keitetyt porkkanat ja sipulit. Anna siis kastikkeen porista kattilassa niin kauan kun kastike on mielestäsi saostunut oikeaan paksuuteen. Voit myös suurustaa kastikkeen maizenalla. 2-3rkl riittää kastikkeen suurustamiseen.

Porkkanat
4kpl isoja porkkanoita
loraus oliiviöljyä + 1rkl voita 
ripaus suolaa
1rkl sokeria
ripaus kuivattua rosmariinia

Kuori porkkanat ja pilko ne pieniksi kuutioiksi Paista porkkanoita öljyvoi seoksessa + mausteet n. 30 min. Porkkanoista tulee ihana ja värikäs lisuke annokseen. 

Kolmen sipulin kermaperunat
1,5kg isoja perunoita
2prk 3 sipulin ruokakermaa
3 kynttä valkosipulia
n. 3rkl hunajaa
2tl suolaa
1tl mustapippuria
1pss mozzarella juustoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 225C. Kuori ja pilko perunat isohkoiksi paloiksi, lisää vuokaan. Leikkaa valkosipulit pieneksi silpuksi ja laita ne perunoiden joukkoon. Kaada kermat perunoiden päälle, lisää mausteet ja seoita hyvin. Laita perunat uuniin 1,5h Lisää juustoraaste viimeiseksi n. 5min ennen kun perunat ovat valmiita. 

Kokoa annos joko samalla tavalla kuin minä tai miten itse haluat. Kaikinpäin on herkullista vaikka olisi ylösalaisin :-)


Pannacotta
3dl kuohukermaa
1dl maitoa
4rkl sitruunamehua
puolikkaan sitruunankuori
1dl sokeria
1 tanko vaniljaa
3kpl liivatetta

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään n. 10min. Kiehauta kerma ja maito kattilassa, lisää vanilja tanko (leikkaa puoliksi ja ota veitsellä siemenet tangosta myös ja lisää ne seokseen), sitruunankuori, sitruunanmehu ja sokeri, sekoita. Ota vaniljatanko pois nesteestä ennen kuin lisäät liivatteet. Lisää liivatteet joukkoon viimeiseksi ja sekoita hyvin. Kaada seos yksittäisiin laseihin ja anna hyytyä jääkaapissa 2h. Ennen tarjoilua lisää päälle kotimaisia vadelmia ja ripaus sokeria. Tarjoile ja nauti! Hyvä sitruksen ja vaniljan maku kruunasi koko päivällisen. Nam!

Eikun kokeilemaan! 
Hertta

2 kommenttia:

  1. Mahtava tämä sun blogipohja. Erilainen ja mielenkiintoinen. Tämmösenä sokerihiirenä mulla meni heti Pannacotan ohje talteen :)

    Tässä muuten mun blogista yksi suolainen mitä voin suositella lämpimästi:

    http://anninuunissa.blogspot.fi/2014/03/oliivi-chorizo-quiche.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tätä onkin käännelty ja väännelty jos jonkinlaiseen suuntaan. Vielä on miinuksena tuo sivupalkki, joka menee aina piiloon tuonne sivuun. Ei kukaan varmaan osaa sitä sieltä etsiä jossei tiedä sitä. Noh, ehkä siihenkin tulee vielä selvyys :) Se pannacotta oli ihan älyttömän hyvää. Oikee voimakas vanilja ja sitruuna toimii tosi hyvin.

      Kiitos ohjeesta. Mä kyllä testaan mahdollisimman pian. Näyttää herkulliselta nam :)

      Poista

Mietteet ja ajatukset minulle kirjoituksesta