tiistai 28. lokakuuta 2014

Helppo kotitekoinen kebab

Moi! Olen aika monta kertaa kebab ravintoloissa miettiyt, että mistä ihmeestä kebab tehdään. Muistan joskus kysyneeni Kotkalaiselta kebab yrittäjältä ja sain vain salaperäisen vastauksen jossa kerrottiin, että lihassa on naudan ja lampaan lihaa. Minäpä en löytänyt Haminan kaupoista lammasta ja päädyin ostoksillani pelkkään naudan jauhelihaan. Kotona mulla on onneksi aika laaja varasto mausteita, joista aloin sitten soveltamaan mukavia makuyhdistelmiä. 

Herkullinen kebab pitataskussa

Tarvitset: (kebabista riittää reilusti 2 henkilölle)
400g naudan jauhelihaa
1dl rypsiöljyä
puolikas tuore chili siemenineen
1 yksikyntinen valkosipuli
4tl jeeraa
0,5tl mustapippuria
4tl savupaprikajauhetta
1,5tl suolaa
2rkl sokeria

Varaa myös:
elmukelmua
voita

Ota jauheliha huoneenlämpöön 1/2h ennen valmistamista. Jos mahdollista käytä jauhelihamassa lihamyllyn läpi. Näin saat taikinasta tasaisempaa. Lisää öljy ja mausteet lihan joukkoon. Pilko chili pieneksi silpuksi ja raasta valkosipuli taikinan sekaan, sekoita hyvin. Laita jääkaappiin tekeytymään 1/2-1h. 

Tällä välin, kun kebabtaikina oli tekeytymässä, tein valmiiksi pitaleipätaikinan. Lisää kuppiin..

Taikina:
2,5dl lämmintä vettä
1/2pss kuivahiivaa
1tl suolaa

..sekoita ja lisää joukkoon vähitellen n. 4dl jauhoja. Jauhoissa on kovasti eroja, joten lisää tämän takia jauhoja vähitellen. Kun taikina ei enää tartu sormiin lisää öljyä 1rkl. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa 30min. 

Laita seuraavaksi keskikokoiseen kattilaan vesi kiehumaan ja ota kebabtaikina kaapista. Repäise elmukelmusta 3 samankokoista kelmua. Laita ne päällekkäin ja kasaa taikina sen päälle. Muovaa kelmun avulla taikinasta pötkö ja tee siintä tiukka paketti, sulje myös hyvin päät. Keitä kebabia 30min porisevassa vedessä. 


Kun kebab kiehuu vedesse tee sillä välin pitaleivät. Taikinasta tulee 4 keskikokoista pitaleipää. Jaa taikina 4 osaan ja pyöritä taikinasta ensin pyöreä pallo. Litistä pallo kun saat sen asetettua leivinpaperille. Kun olet saanut kaikki tehtyä, anna niiden nousta vielä leivinliinan alla 15min. Laita uuni lämpenemään 225C. Voitele leivät noston jälkeen kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 12min. 

Yllä olevassa kuvassa on valmis kebab jonka otin pois kelmusta. Annoin lihan jäähtyä kauttaaltaan (liha hajoaa helposti jos sitä leikkaa kuumana) ja sen jälkeen siivutin lihan ja paistoi öljy-voi seoksessa kuumalla pannulla. Lihaan tuli ihana kebabin maku mitä olin hakenutkin. Ota pitaleivät uunista, pilko kasviksia seuraksi ja viimeistele maustamattomalla jugurtilla. 

Lisäksi vielä:
kurkkua
punasipulia
jäävuorisalaattia

Yllätyin suuresti, että tälläistä herkkua voi tehdä kotonakin ja vielä niin helposti!
Kaikki kipin kapin kokeilemaan! Kebabista on monella hyvin montaa eri variaatiota. Toiset tekevät uunissa foliossa paistaen. Varmasti molemmat hyviä. Pro-kokeilla on oma kebabkone joka pyörii antaen lihalle tasaista lämpöä. Kaikkea pitää kokeilla. Tämä oli minusta ensimmäiseksi kerraksi aivan loistavaa!


Herkuttelemisiin!
Hertta

6 kommenttia:

  1. Ai että! Tämä menee viikonloppuna testiin aivan varmasti. Helppo resepti niinkuin yllä lukee hyvä! :) t. Mari

    VastaaPoista
  2. Todella kehno kebab-resepti. Kebabin keittäminen on sama kuin ribsien keittäminen. Massan ajaminen lihamyllyn läpi (2-3mm reiät) pitää tehdä vasta ihan lopuksi ja paistamisessa on nimensä mukaisesti olennaista varras (vaakavarras kaasugrillissä toimii hyvin), joka levittää rasvan tasaisesti ja lihaa leikataan aina kun on tarpeeksi rapeaa pintaa. Kannattaa itse asiassa unohtaa jauhelihalla tuhertaminen ja tehdä varras kokolihasta suhteella 2/3 karitsan kiulua ja 1/3 naudan sisäpaistia. Tämä pysyy myös vartaassa paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos kommentista. Tiedän ettei kebab valmistu hetkessä eikä noista raaka-aineista joista itse sitä väsäsin. Niinkuin kirjotin, tein kebabin soveltamalla mausteineen kaikkineen. (niinkuin kirjotin meidän marketeissa ei ole lihat samaa luokkaa kuin jossain suuremmissa marketeissa taikkapa kaupungeissa) Varmasti tekisin tuolla sinun tavallasi, jos minulla olisi pelit ja rensselit, mutta tämä oli vain kokeilu, joka osoittautui erittäin hyväksi. Keittämisestä sain lihaan mukavan rakenteen sekä siintä että mylläsin jauhelihan lihamyllyn läpi. Tiukka paketti keiton ajaksi niin ei mehutkaan kuihtuneet pois. Ensi kesäksi on tarkoitus hankkia lisä tamineita valmistukseen ja jopa semmoinen lihan leikkuri. Kotioloihin minusta tämä sopii mainiosti!

      Poista
  3. Niin ja mausteista puuttui ehkä se olennaisin eli sumakki.

    VastaaPoista
  4. Melkoista läppää anonyymiltä supalta (supa-ukko nimitystä käytettiin jokaisen omassa ja viimeisessä rotaatiossa olleista UN-faittereista Lähi-idässä). Kerropa nyt muillekin mistä sitä sumac-maustetta saa Suomesta?! ... ja toiseksi otsikossa lukee Helppo kotitekoinen kebab, joten ei kannattaisi ruveta hfistelemmään, jos osaa lukea otsikon. Kolmanneksi, onkohan kovinkaan monella niitä pystyvartaita kokolihan kypsentämiseen, saatikka sapeleita lihan leikkuuseen? Kunnon supa-ukot ovat aika joviaaleja jätkiä!

    VastaaPoista

Mietteet ja ajatukset minulle kirjoituksesta