keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Suussa sulavat ja rapeat jääkaappisämpylät

Moikka! Viikot vierivät ja kouluviikot tän vuoden puolella alkaa kohta olla paketissa. Noh, raatamista on vielä, ei huolta siintä :-) Löysin Sikke Sumarin blogista kivan sämpyläohjeen jota muokkasin hieman omanlaiseksi. Kukapa ei tykkäisi rapeista sämpylöistä? NAM!


Tarvitset:
5dl lämmintä vettä
1,5tl suolaa
1pss kuivahiivaa
1dl kaurahiutaleita
3rkl pellavansiemenrouhetta (muut siemet käyvät myöskin)
n.9dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Ohje:
Laita kaikki ainekset kuppiin ja sekoita hyvin. Laita taikina jääkaappiin liinalla peitettynä. Anna olla siellä seuraavaan aamuun. (Taikina on melko löysää, älä säikähdä sitä)

Kun hieraiset unihiekat silmistä, käännä uunin namikka 225C. Ota pelti ja leivinpaperi esille. Nostele kahdella lusikalla taikinasta haluamasi kokoisia taikinakasoja. Taikinaa ei tarvitse kohottaa ennen paistoa! Taikinasta tulee 8 keskikokoista sämpylää. Ripottele päälle siemeniä sekä jauhoja. Paista uunin keskitasossa 30-35min. Jäähdytä ilman liinaa! Tarjoile vaikkapa teen kanssa. Menee kyllä ilmankin :-)

Järjettömän hyviä. Leipomisen iloa!
Hertta

7 kommenttia:

  1. Ahh ihanaa! :) Näitä mä kokeilen ihan varmasti pian. Sanon itselleni aina näin kun sun leivistä kyse. Mut nyt ihan varmasti :)

    VastaaPoista
  2. Usein saattaa multakin päästyä sama lause, varsinkin näitten sämpylöiden kohdalla :-) Mikä parempaa kun vapaa viikonloppu, kahvia ja rapeita sämpylöitä. Kiitos Anni <3

    VastaaPoista
  3. Näitä sämpylöitä olen tehnyt jo kahdesti. Aivan ihastuttavan helppoa ja sämpylöihin tulee ihana rakenne :) Nyt ajattelin heittäytyä rohkeasti vieraille vesille ja soveltaa tätä reseptiä omineni. Ajattelen korvata osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoilla, vähentää pallavansiemenrouheen määrää, lisätä vähän muita makuja ja valmistaa taikinan sämpylöiden sijaan vuoassa. Ajattelin siis hoitaa jääkaappinostatuksen jo vuuassa ja siitä sitten suoraan uuniin. Jännä nähdä mitä tulee, toivottavasti rakenne ei kärsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että rakenne pysyy hyvänä, kunhan vehnäjauhojen määrä pysyy edes puolessa. Olen itsekin soveltanut reseptiä käyttämällä hiivaleipäjauhoja sekä erillaisia siemenia. Kerro ihmeessä kuinka leipäsi onnistuu vuoassa. Voisin itsekin kokeilla samaa sitten :-)

      Poista
    2. Niin ja kiitos ihanasta kommentista :-)

      Poista
  4. Oletko kohottanut taikinakasat ennen paistamista??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Katja! Taikinaa ei tarvitse kohottaa enää jääkaapista oton jälkeen. Lusikoi vaan taikina osissa pellille ja tyrkkää uuniin :-)

      Poista

Mietteet ja ajatukset minulle kirjoituksesta