maanantai 23. maaliskuuta 2015

Simppeli & herkullinen pääsiäisateria

Meidän perheellä ei ole ollut tapana juhlia pääsiäistä juuri muulla, kuin kindermunilla. Lampaat ja karitsat lihana ovat tulleet vasta muutama vuosi sitten minun tietouteen. Nuoruudesta muistan kuinka jotkut puhuivat lihasta "Se liha maistuu kuivalta villasukalta" ja näinhän se ei kyllä ole! Minusta on kiva valmistaa lammasta/karitsaa juuri sen erilaisen maun takia. Sain yhteistyökumppani Familialta lihalähetyksen, joka sisälsi yksi toisensa jälkeen herkullisempia lihatuotteita. Kirjoitan teille seuraavassa reseptin karitsan entrecoteesta, joka on helppo valmistaa, eikä tarvitse rinnalleen sen ihmeempiä aineksia. Pääsiäisen makuja.. karitsaa, valkosipulia, punaviiniä! Kyllä maistuu..



Mitoitin ruoan 4 henkilölle. Aloita valmistus kastikkeesta, koska se vaatii paljon aikaa valmistuakseen. Monitahoinen punaviinikastike on niin hyvää! Valmista seuraavaksi perunat ja sitten lihat.. porkkanat viimeiseksi.


Tarvitset:
1kg Familian karitsan entrecoteeta (6 hyvän kokoista pihviä)
2 yksikyntistä valkosipulia
1tl suolaa
1tl sokeria
1dl öljyä

Ohje:
Siisti lihat ja poista kalvot. Laita lihat pussiin taikka tiiviiseen astiaan öljyn, valkosipulien ja mausteiden kera. Anna marinoitua ainakin 1 tunti. Parhaan maun saat, kun laitat marinadin jo edellisenä päivänä. Paistopäivänä muista ottaa liha ainakin tunti ennen huoneenlämpöön. Paista lihoista pinnat kiinni ja laita uuniin kypsymään 200C n. 20min. Minulla oli apuna paistomittari, joka muistutti minua kun lihat olivat 56C. Laitoin lihat vetäytymään folioon vielä 20 minuutiksi.

Valkosipuliperunat:
4 isoa perunaa
2dl ruokakermaa
2dl vettä
1tl suolaa
1rkl sokeria
1/2tl mustapippuria
1-2 yksikyntistä valkosipulia

Ohje:
Kuori ja pilko perunat vuokaan. Tee kerma-vesi seos eri kuppiin > sekoita sinne mausteet ja valkosipuli. Kaada perunoiden päälle ja kypsennä uunissa keskitasolla 200C 30min.

Punaviinikastike
8dl vettä
1 porkkana
2 kynttä valkosipulia
2 pientä salottisipulia
2kpl lihalientä
5kpl kokonaisia mustapippureita
1-2tl kuivattua rosmariinia

Anna yllämainittujen ainesten porista kattilassa 30min. Kaada neste siivilään tämän jälkeen ja jatka kastikkeen tekoa ilman kokonaisia kasviksia. 

8dl punaviiniä
3rkl balsamicoa
3rkl sokeria
1tl suolaa
suurusta maizenalla, jos sinulla ei ole aikaa keittää kastiketta kasaan
1rkl voita

Ohje:
Lisää punaviini, balsamico ja sokeri. Sokeria voit lisätä makusi mukaan, riippuu tietysti minkälaisesta kastikkeesta pidät. Hyvän sokerin ja suolan tasapaino tuo ihanan aromikkaan kastikkeen jossa maistuu punaviini, rosmariini ja ennenkaikkea aikaisemmin keitetyt porkkanat ja sipulit. Anna siis kastikkeen porista kattilassa niin kauan kun kastike on mielestäsi saostunut oikeaan paksuuteen. Voit myös suurustaa kastikkeen maizenalla. 2-3rkl riittää kastikkeen suurustamiseen. Lisää lopuksi voi.

Porkkanat:
3kpl porkkanoita
1l vettä
ripaus suolaa

Kuori ja pilko porkkanat viistoon tai haluamallasi tavalla. Keitä suolalla maustetussa vedessä 15min. 

Kun kaikki on valmista > kokoa annos kauniisti lautaselle ja tarjoile hyvän punaviinin kera. Uskaltaisin väittää että pääsiäis-fiilis on aika kohdillaan, kun saa vatsan täyteen hyvää ruokaa ja juomaa. Niin ainakin meillä. Hyvää pääsiäisen odotusta!

* Yhteistyössä Familia *

Hertta

4 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan kastikkeen nesteiden määrissä virhe.. Taitaa tulla aika iso kastike neljälle �� Tai saa ainakin vuorokauden keittää kasaan.

      Poista
    2. Hei, ei ole virhettä :-) Kastikkeen valmistus vie aikaa niinkuin ohjeessakin lukee. Jos ei jaksa odottaa niin suurustamalla saapi hätäinenkin. Tahmeaa herkullista kastiketta ohjeesta tulee neljälle :-)

      Poista

Mietteet ja ajatukset minulle kirjoituksesta