Hertan pataleipä

Hei viikonloppu kurvasi taas kuvioihin. Miten ihmeessä nää viikot menevät näin nopeasti - aika saisi pysähtyä heti! Paistoin tänään tämän herkullisen pataleivän, jonka valmistamiseen täytyy antaa aikaa. Se on kuitenkin helppo tehdä. Jääkaappi nostatus on leivän tärkein asia, joten kannattaa noudattaa ohjetta sen osalta.


Tarvitset:
4 dl lämmintä vettä
1/2 pss kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Lisäksi: (jos haluat)
2 tl seesaminsiemeniä
1 tl unikonsiemeniä
1 dl kuivattua sipulia

myös muut siemenet sopivat leipään. Käytä mitä haluat!

Voitelu:
vuokaspray

Ohje: Yhdistä vesi, hiiva, suola, öljy ja jauhot kupissa huolellisesti sekaisin. Lisää siemenet ja vaivaa (myös taikinakoukut ovat oiva työväline taikinan tekoon) ne joukkoon huolellisesti. Peitä kulho liinalla ja siirrä se jääkaappiin nousemaan. Anna taikinan nousta jääkaapissa vähintään 8 tuntia. 

Kaada noussut kohmeinen taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile se pyöreäksi kääntelemällä taikinan reunoja sivuilta alas, älä vaivaa. Anna leivän levätä 15 min muotoilun jälkeen. 

Kuumenna uuni 225C ja laita pata uuniin. Nosta kuuma pata uunista ja öljyä vuoka. Nosta taikina pataan ja paista sitä uunin keskitasolla 30min kannen kanssa. Ota kansi pois ja paista vielä 15min ilman kantta. 

Jäähdytä leipä ilman liinaa. 

psst. taikina on jääkaappiin mentäessä löysähköä, niin sen kuuluukin!

Mukavia leivonta hetkiä
Hertta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mietteet ja ajatukset minulle kirjoituksesta